De beste manier om te detoxen

Werkt een detox echt?
In de lente ruimen we op en maken we schoon. We poetsen ons huis, doen de voortuin en als we tijd over hebben, pakken we dat lichaammisschien ook nog wel even aan. Want een detox voor je lijf is af en toe nodig… toch? Met een detox maak je je lichaam schoon en ontdoe je je van afvalstoffen. Bijvoorbeeld door een paar dagen alleen sapjes te drinken. Of helemaal niks te eten en alleen maar water te drinken of soep.
Heeft het zin om te detoxen?
Ons lichaam heeft met onze huid, lever en nieren een ongeëvenaard geavanceerd systeem om afvalstoffen te filteren en af te voeren.
Binnen de Traditionele Chinese- en Ayurvedische Geneeskunde gaat detoxen over rusten, reinigen en voeden van het lichaam van binnenuit.
In ons eigen land kennen we de traditie van 40 dagen vasten na carnaval. Door jezelf bepaalde zaken te ontzeggen, daag je je zelf geestelijk een beetje uit, om je spirituele uithoudingsvermogen te vergroten.
Detoxen heeft dus eigenlijk geen toegevoegde waarde als het gaat om filteren en afvoeren van afvalstoffen. Ontgiften kan je lichaam heel prima zelf. Maar als je detoxen beschouwt als een manier om je lichaam wat rust en ruimte te geven,
waarbij je ook nog werkt aan je geestelijke kracht- en uithoudingsvermogen, dan zou je dit toch minimaal 2 x per jaar moeten doen?
Hoe moet ik detoxen?
Zeven detox strategieën die wel werken:
1. (Sap)vasten of intermittend fasting
- Een sapkuur van 3, 5 of 7 dagen, waarbij de hele dag niks anders binnenkrijgt dan sapjes, geeft jouw systeem rust. Kies voor biologische sapjes en je krijgt deze dagen ook nog een enorme vitamine boost. Niets eten brengt ook een geestelijke uitdaging met zich mee, waardoor je traint niet op alle impulsen te reageren. Dus win win wat ons betreft. Goede sapmerken zijn sapje.nl & cilly s sappen.
- In het dagelijks leven kun je kiezen voor intermittend fasting. Waarbij je eet gedurende een periode van de dag. Bijvoorbeeld tussen 08:00 uur en 16:00 uur en de rest van de dag niet. Of je eet 2 dagen per week maximaal 500 (gezonde) calorieën. Tijdens het vasten geef je je lichaam de tijd om ongestoord schoon te maken en af te voeren.
2. Drink voldoende water en/of kruidenthee
Afvalstoffen worden in water opgelost en die plas je of zweet je weer uit. Je hebt dagelijks 35 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig. Dat is ieder uur een klein glaasje. Daarnaast kan thee kan een krachtig hulpmiddel zijn om de uitscheidingsorganen te stimuleren. Paardenbloem en mariadistel ondersteunen de leverfunctie. Brandnetel zuivert het bloed en berkenblad- en groene thee werken vocht afdrijvend.
3. Eet voldoende vezels
Zwaar ondergeschoven kindje in ons voedingspatroon. Je hebt per dag tussen de 30 en 40 gram vezels nodig, om de darmwerking optimaal te houden. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer de helft hiervan. Kies voor (veel) groenten. Wij zijn fan van Boerschappen, waar je wekelijks een box met seizoensgroenten van boeren uit de buurt kunt bestellen. Het voedingscentrum adviseert 250 gram groenten, maar verdubbel dit gerust maar. Verder haal je vezels uit volkoren producten, fruit, (rauwe)noten en zaden. En uit peulvruchten, uit een glazen pot, of nog beter: zelf geweekt.
4. Vermijd giftige stoffen
- Is alleen sappen drinken of tijdelijk vasten een beetje te radicaal voor je? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een periode (of waarom niet altijd ) giftige stoffen te vermijden.
- Kies voor biologische groenten en fruit (dus zonder pesticiden). Biologische of wild gevangen vis, zonder gedumpt gif en plastic uit de oceaan. Bij zalm kies je liever wild gevangen.
- En vermijd vlees uit de bio industrie. Dat zou je sowieso moeten doen, dit zit vol met antibiotica en leed.
- Gebruik geen producten uit plastic verpakkingen, hierin zitten vaak weekmakers (BPA) Die wil je niet in je lichaam.
5. Gebruik je ademhaling
Lijkt wel heel vanzelfsprekend toch, want je moet wel. Maar waar zit jouw ademhaling eigenlijk? Adem jij altijd rustig en diep in en uit, via je buik? Nee? Neem dagelijks een paar minuten, om even heel diep in te ademen door je neus, van je buik naar je borst en weer (iets sneller) uit te ademen. Tijdens de ademhaling ontdoet je lichaam zich van koolzuur. Dit is een afvalproduct
wat ontstaat bij de productie van energie en hier wil je vanaf. Ademen dus. Diep en regelmatig. Weet je dat veel mensen chronisch hyperventileren? : Bron van heel veel vage klachten.
6. Beweeg regelmatig & boek regelmatig een massage.
Duhuh. Maar echt. Door te bewegen wordt je bloed flink rondgepompt, waardoor zuurstof in alle weefsels terecht komt. Ook je lymfesysteem komt in aktie, dus alle vuilniswagens gaan weer rijden en lozen. Ook dansen, hoelahoepen, schaduwboksen, een potje voetballen met je zoontje en het huis stofzuigen = beweging!
Boek regelmatig een massage
Natuurlijk zeggen wij dit. Maar heel eerlijk, wij raken niet uitgesproken over de vele voordelen van massages en niet alleen tijdens het detoxen. Je stimuleert bij alle uitscheidingsfuncties, je hormonen krijgen een reset en je komt even helemaal thuis in je eigen hoofd wat vaak voor nieuwe inzichten zorgt. En verzuring maakt plaats voor ontspanning.
7. Zeg eens wat vaker ‘NEE’ en laat het woord ‘EVENTJES’ weg
Detoxen gaat niet alleen over toxische stoffen die je inneemt. Alles wat je binnenkrijgt mag je gerust af en toe eens onder de loep nemen en misschien wel structureel verwijderen. Ben je iemand die altijd ja zegt maar eigenlijk nee bedoelt? Of iemand die vaak tegen wil en dank als klankbord fungeert. Of zich altijd om voor zichzelf totaal onbekende redenen op de een of andere manier opgeeft als hulp bij wat voor commissie of activiteit dan ook? Zeg eens een keertje nee en kies voor jezelf. Heel verhelderend. En tot slotte, stop met dingen ‘eventjes’ te doen. Doe ze, maar met volledige aandacht en focus. Tel maar eens op een dag, hoe vaak je het woord even of eventjes gebruikt, geeft rust en ruimte. En daar ging het allemaal om, toch