Herfstdip

Herfst blues anyone?

Voor veel mensen gaat het najaar gepaard met gevoelens van somberheid, aka de herfstdip. In de Chinese geneeskunde is de herfst het metaal seizoen. De meridianen die hierbij horen, zijn de longen en de dikke darm.

Van terrasjes tijger naar couch potato

Volgens de Chinese geneeskunde is de energie in de herfst naar beneden gericht. Denk aan het vallen van de blaadjes, hevige regenbuien en hoofden en nekken die verdwijnen in sjaals en kragen en humeuren die dalen tot onder het vriespunt.

Dit is dan ook het seizoen bij uitstek om te bepalen wat belangrijk voor je is, wat voor je werkt en wat je mag loslaten. Dit seizoen nodigt uit om naar binnen te keren zodat jouw innerlijke terrasjes tijger ook weer plaats kan maken voor die cosy couch potato. Is jouw metaal element in balans? Dan gaat je dit makkelijk af; trotseer je met een glimlach de hevigste herfststormen en vind je geluk in momenten voor jezelf waarin je kunt reflecteren en naar binnen kunt keren.

Bij een disbalans kan de gezonde neiging om naar binnen te gaan, zowel letterlijk als figuurlijk, omslaan in jezelf afzonderen en een apathische houding krijgen. De emotie die het metaal element typeert is verdriet. Wat een vervelende emotie kan zijn, wanneer je weet dat je moet loslaten, maar dit niet kunt of wilt.

Yin & yang

De organen die in de herfst het zware werk opknappen, om jou in balans en niet al te depressief hier doorheen te trekken, zijn de longen en de dikke darm. De long meridiaan is de yin meridiaan en de dikke darm de yang tegenhanger. Wat doen die long meridiaan en dikke darm meridiaan dan?

Dikke darm: de dikke darm moedigt ons aan om los te laten, dus neem de tijd om na te denken over wat je misschien niet langer dient - of het nu een gewoonte, een relatie, persoonlijke bezittingen of zelfs een verouderde mening is die je over jezelf hebt. Bedank het voor zijn service in het verleden en laat het gaan.

Long: jouw long energie is mede verantwoordelijk voor jouw bescherming tegen externe ziektekiemen. Is jouw long meridiaan sterk, dan hebben koutjes en dergelijke geen kans om jouw lichaam binnen te dringen. Jouw long merdiaan stuurt eigenlijk een legertje van Ki (energie) beschermers naar de oppervlakte die ervoor zorgen dat externe pathogenen zoals verkoudheden niet binnen kunnen dringen. Wil je deze functie ondersteunen, moet je goed voor je zelf zorgen. Naast je regelmatig door ons onder handen te laten nemen en voldoende te bewegen, is voeding de sleutel naar succes.

Smaakmakers

De smaak die het metaal element versterkt, is scherp. Denk aan wasabi, mierikswortel, bieslook, mosterd, verse gember en peper. Het laatste met mate. Je wilt niet zo veel nemen dat je het eruit gaat zweten, dan droog je uit en dat willen we juist niet nu.

Ook kun je in de kleur eten die het metaal element versterkt, namelijk de kleur wit. En nee, sorry, we bedoelen hier niet witte chocolade. Wat we ook niet bedoelen is zuivel: melk, hüttenkäse, kwark. Volgende de Chinese geneeskunde zijn deze voedingsmiddelen verkoelend en slijmvormend. En slijm ligt al genoeg op de loer met als die slijmerige hoestjes en snotneuzen in deze tijd.

Maar wat dan wel? Witte voeding zoals appels, peren, zuurkool, chinese kool, rettich, venkel, pastinaak, paddenstoelen, ui, sjalot, knoflook, noten en bloemkool en aardappelen én rijst; de keuze is reuze.

Rekken en strekken tegen een herfstdip

Rekken en strekken

Een manier om je metaal element te ondersteunen is om te stretchen. Doe je armen op je rug, haak je duimen in elkaar, wijsvingers gestrekt en buig nu met gestrekte rug naar voren. Doe dit zo ver jij kunt. En blijf hier gedurende 5 ademhalingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *